[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Valeria Alexandra Milea, singura româncă din Italia și din alte 65 de țări câștigătoare a unei burse de studiu în Brazilia.

       

      Zilele acestea am asistat cu emoții și înfrigurare la plecarea unei tinere peste hotare. A unei tinere românce din familie de emigrați români care, câștigătoare a unei burse de excelență, pleacă și mai departe, peste Ocean, în Brazilia. Grupul Bancar Intesa San Paolo a acordat în 2018, ca în fiercare an, două burse de studiu în Brazilia pentru elevii din Italia. Ele fac parte dintr-un grup de 10 burse 100% gratuite, acordate la nivel Mondial (65 de țări). Valeria Alezxandra Milea, eleva cu origini în Vrancea, în comuna Milcovul,  a câștigat una dintre ele.

Rezultatele bune nu se obțin în funcție de naționalitatea unui copil

         Anul acesta, ca în toți anii precedenți, au fost foarte multe înscrieri și din partea copiilor români. Printre cei înscriși și unul din caștigătorii unei burse gratuite sută la sută, bursă sponsorizată de Grupul Bancar Intesa San Paolo, se află și Valeria Alexandra Milea. Ea este unul din copiii români născuți în Italia, cu origini vrâncene, care în toți anii de școală a avut rezultate maxime. Nu a fost greu să obțină aceste rezultate excelente la școală pentru că a învîțat constant, dar nici ușor nu a fost pentru că în aproape toți anii de școală nu de puține ori a fost marginalizată sau chiar discriminată pentru că era româncă. Acest fapt nu a descurajat-o niciodată, din contra.  Susținută și încurajată de familie a vrut să demonstreze tuturor că rezultatele bune nu se obțin în funcție de naționalitatea unui copil, ci în funcție de munca depusă. Cand avea 12-13 ani, școala unde învăța a participat la un concurs unde fiecare unitate de învățamânt prezenta unul sau mai multe proiecte pe diferite teme impuse. În concurs au intrat aproxmativ 1800 de proiecte iar cel prezentat de Valeria în numele școlii a caștigat mențiune specială cu tema: „Femeia italiană in politică”. Abia atunci a realizat că îndemnurile și suportul familiei au avut un efect pozitiv și cu rezultate bune, tot atunci a înteles că orice prag sau nemulțumire poate  fi înlaturat muncind.

              

 Înscrierea în programul intercultural nu a fost întâmplătoare. Valeria iubește să comunice cu cei din jur, îi place schimbul de idei, de experiențe iar asta i s-a dezvoltat în toți anii de școală când, în amiezile de după cursuri se întâlnea des cu colegii de clasă și studiau împreună sau lucrau la proiecte pentru diferite concursuri. Unii dintre ei o preferau pentru că vedeau în ea un exemplu și acel prieten de la care au mereu de învățat câte ceva. În afara orelor de curs și de studiu acasă, Valeriei îi place foarte mult să citeasca în limba română pe care o cunoaște foarte bine, în limba italiană pe care o cunoaște la perfecție și limba engleză pe care o cunoaște la fel de bine. Numărul cărților citite în cele trei limbi este impresionant, ținand cont că are 16 ani neîmpliniți. Atunci când a făcut cerere de înscriere în concursul pentru bursele sponsorizate sută la sută, prima țară la care a optat a fost Brazilia. De ce această țară? Pentru ca are o cultură interesantă și o limbă pe care ea și-a dorit întotdeauna să o cunoască iar acest concurs i-a oferit posibilitatea de a-și îndeplini dorința.

         România este țara unde cu drag mi-am petrecut vacanțele și locul despre care părinții mei au vorbit mereu melancolici

Când era mică își dorea să devină scriitoare. Acum, la această vârstă, îi place mai mult să citească ce scriu alții iar dacă este întrebată ce vrea să devină răspunde: „Înca nu m-am hotarât, sunt în stadiul cunoașterii, a căutarii locului sau meseriei potrivite pentru mine. Nu mă grăbesc, fiecare pas în viață își are rostul lui și are nevoie de timpul lui. Ceea ce știu sigur este că atunci când voi simți că mi-am găsit locul și ca o meserie îmi poate oferi viitorul, mă voi opri și mă voi specializa.

         Întrebata dacă se gândește la un viitor în Romania a răspuns că…”„pentru mine România este țara unde cu drag mi-am petrecut vacanțele și locul despre care părinții mei au vorbit mereu melancolici. Iubesc România pentru că simt că acolo se regăseste o parte din familia mea, dar nu știu nici dacă voi rămâne în Italia, deși este tara care m-a educat și unde am crescut. Niciodată, însă, chiar dacă am fost privită sau tratată urât uneori nu mi-am negat originea, am spus tuturor că sunt românca(asta m-au învățat întotdeauna părinții mei) și ori de câte ori am obținut rezultate bune m-am prezentat ca fiind româncă născută în Italia.

D. M.

Lasă un răspuns