[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„Vămile pâinii” – volum de poezii lansat la Roma

15181516_1113802148733475_6455648138754251010_n

Duminică, 27 noiembrie, teatrul  „Lo Spazio” din Roma a găzduit cea de a 20 ediție a Cenaclului de la Roma în cadrul căreia a avut loc lansarea volumului de poezii „Vămile pâinii” a lui Vasile Tudorache 

Născut la Păulești-Vrancea, localitate cu rezonanță istorică pentru că poartă numele unuia din flăcăii Babei Vrâncioaia (Pavel), Vasile Tudorache, fiu al satului de munte vrâncean a simțit încă din copilărie că sentimentele pot fi transformate în versuri. Comuna lui natală, pe lângă încărcătura istorică pe care o are, a dat-o României și scenei teatrului pe marea doamnă Leopoldina Bălănuța.

Debutul lui Vasile Tudorache în lumea poziei a avut loc la Craiova în 2015, într-o antologie alături de alți poeți contemporani. A apărut ulteior în alte trei antologii și i-au fost publicate versurile și într-o revistă din Caraș (Scripta Manet). Ziarul Emigrantul si Ziarul de Vrancea i-au publicat, deasemenea, versurile.

Rămas fără mamă de la 11 ani,Vasile Tudorache a transformat lacrima și durerea în cerneală așternută pe hârtie transmițând celor din jur asfel sentimentele lui. Cei 16 ani departe de România, de familie, de locurile natale, de satul unde, cu bune cu rele, și-a petrecut cei mai frumoși ani din viață, l-au împins sa scrie versurile cu care Editura Minela să îi tipăreasca volumul „Vămile pâinii”, editură care a mai publicat si volumele altor vrânceni care trăiesc la Roma precum Vasile David (Rădulesti), Stănica Vânătoru (Poiana Cristei), Mariana Cornea (Focșani). Lansarea și prezentarea cărții au fost făcute în cadrul Cenaclului de la Roma, într-o ediție dedicată integral poeziei lui Vasile Tudorache.

Versurile lui Vasile sunt un fel de alinare provocată de distanța dintre el (pe care în cazul de față eu îl identific cu toți românii care au emigrat) și țară, familie și tot ceea ce a rămas drag în urma lui. Dorul, legătura cu locurile natale și apartenența la pământul unde a văzut lumina zilei au făcut din Vasile Tudorache un poet și nu unul oarecare, ci unul talentat și cu un izvor nesecat de inspirație.

Așteptăm următorul volum de versuri care va fi unul la fel de bun ca acesta sau poate mai bun.

Text: Doina Mustățea

Foto: Marius Lupu