[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Velletri (Roma) – Gestul unui român și cuvintele frumoase din presa italiană

Constanmtin Florea este un brașovean rezident de mai mulți ani la Velletri, o frumoasă localitate la 40 de kilometri de Roma. Nea Costică locuiește aici alături de soția sa, Florentina, fiind cunoscut în localitate pentru figura sa semeață, pentru spiritul său plin de umor, pentru că nimeni nu le calcă pragul fără să fie omeniți. Mai mult, ei sunt cei care au adus preot comunității românești foarte numeroasă de aici și au înființat Asociația Românilor din Velletri cu care organizează diferite evenimente și acțiuni caritabile.

Constantin Florea la Ziua Femeii – unul din nenumăratele evenimente ale Asociației Românilor din Velletri

Pe 8 septembrie, pe la ora prânzului, Constantin Florea  iese să joace  câteva numere la loto iar în Piața Cairoli găsește un portofel cu acte și documente. Căutând să vadă al cui este și dacă ghiniosnistul proprietar e din localitate, se întâlnește și cu Sabina Ponzo, asesorul la cultură din primăria Velletri. Constantin îi spune de portofel și că ar vrea să-l dea proprietarului, dar Sabina îl îndeamnă să-l ducă la unitatea de poliție. Zis și făcut.

Declarația dată la poliție

Astfel, gestul lui Constantin a făcut ca proprietarul protofelului, un tânăr de 17 ani, să-l aibă în scurt timp cu tot ce era în el: documente și 140 de euro. Presa locală, castellinotizie.it, scrie despre gestul românului: „Fără doar și poate un gest de lăudat cel făcut de bărbat; unul dintre acelea care pot, fără dubiu, să contribuie la calmarea spiritelor și, în simplitatea sa, să atenueze tendința de condamna o comunitate, ca cea românească, care e de ani buni prezentă în mod masiv la Velletri, dar care a sfârșit prin a plăti extrem de dur anumite cazuri izolate, în care au fost protagoniști negativi, anumiți conaționali.

Nimic nou, din cele întâmplate, pentru cine crede într-o integrare pacifică; ceva care să dea de gândit celor care, în schimb, se lasă influențați doar de episoadele de delicvență pentru a eticheta negativ o comunitate întreagă, formată și din oameni precum Florea, care nu a ezitat deloc în a se îndrepta spre comisariatul velletran, pentru a restitui totul în mâinile proprietarului”.

Cuvinte frumoase care arată că presa italiană nu vorbește doar de rău și doar de cazurile negative ale românilor.

Cristi Merchea

Lasă un răspuns