[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Viața de coșmar a unei ”badante” în … România

badante

      Se plâng fetele sau femeile românce care lucrează ”badante” sau baby sitter de viața grea în casele italienilor? Citiți o poveste inversă, cu o ”badantă” filipineză în România, la Focșani, relatată de www.ziaruldevrancea.ro.  Se vede că moravurile și tratamentele nu țin seamă de națiune.

        O poveste prezzentată de ziaruldevrancea.ro

          Poveştile pline de lacrimi ale vrancencelor plecate la muncă în Italia au un corespondent petrecut în Romania, chiar în Focşani: umilinţa bonelor filipineze venite să strangă bani pentru familiile lăsate în urmă u o femeie de 30 de ani din Filipine, Love Ynia Petre poveşteşte ce a îndurat în 2011, cand a venit la Focşani să aibă grijă de băieţelul cu deficienţe al unei familii înstărite u a fost jignită şi exploatată de angajatoarea din Focşani, pe care o descrie ca fiind “femeia bărbat”, “mai rea ca vremea” care i se adresa cu apelativul jignitor “p…ă” u în acelaşi ton al povestirilor dure despre viaţa de imigrant, luni, la Bucureşti, la Librăria Humanitas Cişmigiu, Liliana Nechita, din Mărăşeşti îşi lansează cartea “Cireşe amare”

          Ne emoţionăm pană la lacrimi cand citim poveştile de viaţă ale femeilor din Vrancea plecate peste hotare, în special în Italia ori Spania, pentru a asigura familiei lăsate în urmă un trai mai bun. Umilinţe, agresiuni sexuale, muncă 24 de ore din 24 fără odihnă, uneori şi fără bani ori mancare, poveşti pe care în niciun chip nu vrei să crezi că le poate trăi o fiinţă în secolul 21. Cu toate acestea, umilinţa şi durerea pe care vrancencele – mamele, surorile, verişoarele ori prietenele noastre le-au trăit în Italia, se derulează chiar şi aici, sub ochii noştri, în Romania, în Focşani, cu femeile venite din Asia pentru acelaşi lucru pentru care pleacă ale noastre în Italia: o viaţă mai bună pentru cei rămaşi acasă.

        Exploatarea omului de către om nu este o temă a veacurilor trecute ori întamplată pe alte meleaguri. Platforma Think Ouside The Box a publicat, zilele trecute, povestea bonei filipineze Love Ynia Petre sau Lovelina, după cum a fost botezată de unii angajatori, într-un material semnat de Andra Matzal. Materialul jurnalistic povesteşte prima experienţă ca bonă pe care femeia din Filipine a trăit-o în Romania, în Focşani, iar ceea ce povesteşte Lovelina nu este deloc o amintire plăcută. Exploatare, bătaie de joc, umilinţă – toate au fost ingredientele pe care le-a primit în sanul unei familii înstărite din municipiul de pe Milcov. Filipineza nu oferă numele angajatoarei-dictatoare, însă familiile bogate din Focşani care şi-au permis să angajeze bone din Filipine pentru a le creşte copiii nu sunt foarte multe, iar apropiaţii ar putea recunoaşte cu uşurinţă episoadele povestite de Lovelina.

        În viscolul de la Focşani a dat peste “femeia mai rea ca vremea”

Love Ynia a studiat la Facultatea de Inginerie din Manila, Filipine, însă din lipsa banilor nu a absolvit-o. După mai multe joburi şi o căsătorie eşuată, Ynia a decis să plece în străinătate, pentru a lucra ca bonă, avand în spate şi responsabilitatea copilului celui mai mare din familie, aceea de a-şi susţine fraţii şi părinţii. Iniţial, visa să ajungă în Italia, dar costurile ar fi fost prea mari, aşa că i s-a sugerat să vină în Romania. Lucru care s-a şi întamplat pe 24 octombrie 2011. “Când am ajuns, oamenii erau foarte posomorâţi. Oamenii sunt ca vremea”, povesteşte acum Lovelina, care a lăsat însorita Filipine pentru viscolul năpraznic de la Focşani. “Prima angajatoare pe care am avut-o era mai rea ca vremea – era o vijelie”, spune ea despre patroana din Focşani.

Cu toate că semnase un contract de lucru pentru opt ore şi plată pentru orele suplimentare, acest lucru nu a fost respectat. Ynia a lucrat ca bonă, menajeră, bucătăreasă şi s-a ocupat şi de grădina familiei angajatoare din Focşani. Filipineza poveşteşte cum, iarna, trebuia să se trezească din două în două ore pentru a pune lemne în centrala termică, iar la 5.30 dimineaţa, pe întuneric, se trezea pentru a curăţa de zăpadă curtea şi maşina focşănenilor. “La Focşani, zăpada era foarte, foarte mare,” spune Ynia. În această familie, a avut grijă de un băieţel născut cu deficienţe de vorbire şi care a învăţat primul cuvant de la ea. Nu a fost “mama” ori “tata” ci “Love”, celălat nume al femeii de 30 de ani.

         Patroana din Focşani către bona filipineză: “p…ă, ai f…t cainele?”

Despre patroană, filipineza o descrie pe focşăneancă a fi “a character with a bărbătesc voice”. Ynia a imitat-o cu o expresie care nu-i face deloc cinste angajatoarei din Focşani, oricare ar fi ea. „De ce zâmbeşti aşa, ai f…t cu câinele?”, a povestit filipineza. În aceeaşi perioadă, tot la Focşani, Ynia mergea în vizită la o altă familie, care avea tot o bonă filipineză şi unde era fericită că poate vorbi în limba natală. Pentru că atunci nu înţelegea romaneşte, cuvintele patroanei le-a încasat cu seninătate. Pentru că simpla căutare a expresiei pe google nu i-a dat niciun rezultat, a mers la fiul unei vecine care i-a tradus.

Şi nu au fost singurele expresii umilitoare pe care le-a încasat de la focşăneanca acră. Patroana i se adresa constat, potrivit Yniei, cu un apelativ jignitor, care face referire la un organ sexual. Considerand că ar fi vorba despre o formulă politicoasă, ea răspundea cu “Yes, thank you, madam”. Asta pană cand angajatoarea de la Focşani, în prezenţa unor musafiri, i-a ordonat bonei: “P…ă, du-te afară şi iei carne la grătar”. Doamna Mariana, care se afla în vizită, n-a gustat gluma şi i-a spus gazdei că e un cuvânt urât, pe care Ynia l-a descifrat apoi cu ajutorul prietenei filipineze. “Am simţit că îmi explodează capul şi aproape mi-au dat lacrimile. Apoi m-am dus şi i-am spus că, dacă mă mai strigă aşa, o voi numi cu cel mai urât cuvânt din limba mea şi le voi spune tuturor ce înseamnă, mai puţin ei. Atunci mi-a spus că sunt prostituată şi a început să scoată lucruri dintr-un dulap şi să le arunce în mine”, a mai povestit, despre aventura sa la Focşani, Ynia.

         Umilinţa filipinezei făcută prostituată de angajatoarea din Focşani

Nu mult după acest incident, Lovelina a plecat de la Focşani, însă nu fără scandal. Angajatoarea a acuzat-o de prostituţie, acuze pe care nu le-a susţinut în momentul în care filipineza a sunat la ambasada ţării sale şi a cerut ajutor. Patroana cu limbaj vulgar de la Focşani i-a dat salariul, i-a înapoiat paşaportul pe care i-l reţinuse de cand venise să se angajeze, iar filipineza a plecat de la Focşani, la Bucureşti. La venirea sa la Focşani, bona din Filipine avea 64 de kg, iar în momentul în care a plecat de la familia unde a slugărit avea 48 kg, iar din cauza stresului îi cădea părul.

         Ynia joacă acum propriul rol într-o piesă de teatru

După multe alte experienţe neplăcute şi la Bucureşti, Ynia Petre şi-a găsit un partener roman, iar acum interpretează un rol în piesa “Produse domestice”, regizată de Ioana Păun, pe un scenariu scris de Xandra Popescu, despre povestea bonelor filipineze din România, documentată împreună cu jurnalista Laura Ştefănuţ. Mai multe despre povestea filipinezei în Romania puteţi citi pe Think Outside The Box.

sursa: ziaruldevrancea.ro

foto generice