Victor Anastasiu a fost primul medic-pilot militar din lume care a pus bazele uneia dintre cele mai importante instituţii mondiale, Centrul de Medicină Aeronautică, relatează adevarul.ro
Românul a marcat istoria aviaţiei, cercetările sale fiind determinante pentru sănătatea aviatorilor.
Victor Anastasiu s-a născut la 5 octombrie 1886, la Huşi . A urmat cursurile Liceului Naţional din Iaşi, apoi a intrat la Institutul Medico-Militar din Bucureşti, reuşind primul dintre cei o sută de candidaţi care râvneau la cele şapte locuri scoase la concurs. În 1911, după absolvirea institutului bucureşetan, doctorul Anastasiu şi-a continuat activitatea ca intern la Spitalul Militar din Capitală. După avansarea la gradul de locotenent, la data de 1 aprilie 1913, medicul Victor Anastasiu a fost numit, prin înalt decret, medic militar la Compania de Pompieri Bucureşti.
Pasionat de aviație, tânărul medic, a cerut şi a obţinut aprobarea şefilor ierarhici de a urma cursurile Şcolii de Pilotaj. A absolvit-o pe data de 3 martie 1916 şi a obţinut brevetul o săptămână mai târziu, devenind primul medic militar aviator din lume, după cum susţine istoricul de aviaţie, Valeriu Avram, în volumul ”Zburătorii României Mari”.
Examinarea întregului personal navigant, cât şi propria experienţă în zbor, i-au oferit bazele primului său studiu în acest domeniu, intitulat ”Boala de înălţime şi centrul zborului în aviaţie”, publicat în Revista Sanitară Medicală, în 1916. Acesta este considerat de specialişti ca fiind primul studiu de medicină aeronautică în literatura medicală românească.
Pentru a-şi aprofunda cercetările, doctorul Anastasiu a solicitat şi a obţinut aprobare pentru un concediu de studii de două luni în străinătate. În august 1919, a luat contact cu specialişti italieni din Roma, Napoli, Milano şi Torino, apoi a mers în Franţa, pentru a vizita şi a lucra în laboratorul medico-aeronautic înfiinţat de dr. Garsaux.
În Monitorul Oficial din 21 august 1920, a fost publicată decizia ministerială privind normele de funcţionare a Serviciului Sanitar la Aeronautica militară şi examenul personalului navigant, aceasta fiind actul de naştere al Centrului Medical Aeronautic, devenit mai târziu Institutul de Medicină Aeronautică.
Activitatea deosebită a medicului aviator, autor al multor cercetări ştiinţifice cu rezultate deosebite, l-a făcut cunoscut în toată Europa. Astfel, a ajuns să prezideze una dintre şedinţele plenare ale primului Congres Internaţional de Aviaţie Sanitară, găzduit de Franţa, pe 2 iunie 1929. A fost deseori decorat atât de autorităţile române cât şi de prestigioase instituţii străine şi a avansat în grad, devenind general de brigadă, la 8 iunie 1940, odată cu trecerea în rezervă.
Generalul aviator dr. Victor Anastasiu a murit în ziua de 4 august 1972, lăsând moştenire medicinii aeronautice numeroase cercetări şi obesrvaţii privind sănătatea personalului navigant. În prezent Institutul naţional de medicină aeronautică poartă numele medicului român, Institutul naţional de medicină aeronautică şi spaţială „General doctor aviator Victor Anastasiu”.