[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Vii din diaspora cu pașaport CRDS? Nu ai anumite drepturi în România

Deputatul de Diaspora Doru Coliu, atrage atenţia asupra încă unei probleme cu care se confruntă cetăţenii români stabiliţi în afara graniţelor ţării.

Astfel, românii din diaspora, posesori ai Pașaportului de Cetățean Român cu Domiciliul în Străinătate, faimosul CRDS, pentru că au domiciliul fiscal în altă țară dar rămân cetățeni români cu drepturi depline, întâmpina dificultăți atunci când trebuie să deschidă un cont bancar în România sau, lucru și mai grav, atunci când vor să deschidă o afacere. Peste tot le este cerută Cartea de identitate, carte de identitate la care din punct de vedere al legii actuale, nu au dreptul.

Autoritățile române eliberează acestor cetățeni români doar o carte de rezidență valabilă pe o perioadă de 1 an. Această carte de rezidență însă, din cauza formatului său care lasă de dorit, dar și din cauza perioadei de valabilitate prea scurte, nu este recunoscută de băncile comerciale și nici de către o parte a administrației publice locale.

Nimeni nu a explicat acestor cetățeni că nu vor putea deschide conturi bancare sau să întemeieze o afacere pe teritoriul României cu acest pașaport nerecunoscut de nimeni în țară.

Problematica vine și de la faptul că administrația sau băncile nu au fost informate de valabilitatea acestui pașaport pe teritoriul României

Pentru a remedia această gravă problemă, prejudiciabilă și discriminatorie pentru un număr mare de cetățeni români, deputatul de Diaspora Doru Coliu face apel atât către Ministerul Afacerilor Externe pentru a pune bazele unui program de informare al cetățenilor români din Diaspora cu privire la dificultățile întâmpinate pe teritoriul României de către posesorii de pașapoarte CRDS, cât şi către Ministerul Administrației și Internelor pentru a remedia pentru a informa administrațiile statului, băncile și societăților comerciale cu privire la valabilitatea acestui act de identitate pe teritoriul României.

De asemenea, deputatul de Diaspora Doru Coliu consideră că posesorii pașaportului CRDS sunt discriminaţi în comparație cu cetățenii români care au părăsit țara după aderarea României la Uniunea Europeană deoarece aceștia au posibilitatea să dețină un act de identitate pe teritoriul României, act care stipulează reședința lor din România. În comparație cu aceștia, posesorii pașaportului CRDS, pot obține doar o carte de rezidență valabilă pe o perioadă de 1 an, o simplă hârtie scrisă de mână pe care se lipește fotografia beneficiarului.

De menţionat este faptul că posesorii pașaportului CRDS sunt deja înregistrați în evidența pasivă a Serviciilor de evidența a populației, ceea ce înseamnă că aceștia continuă să facă parte dintre cetățenii români cu drept de reședință pe teritoriul național. Acest lucru se poate remedia printr-un transfer simplu al acestora, din evidența pasivă în evidența activă și eliberarea unei cărți de rezidență valabilă pe o perioadă de 5 ani din moment ce aceștia pot face proba posedării unui domiciliu legal pe teritoriul României.

Pentru a remedia această gravă problemă discriminatorie, deputatul de Diaspora Doru Coliu declară că va iniția un proiect de lege.

Doru Petrişor Coliu

Deputat Circumscripţia electorală nr. 43 – Diaspora

Lasă un răspuns