[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Vine sau nu vine diaspora la București?

      Pe 18 iulie, viceprimarul general al Capitalei a semnat neautorizarea mitingului anunțat de Federația Românilor de Pretutindeni, programat pentru 10 august în București.

         La numai o zi distanță, pe 19 iulie, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dat la rându-i un comunicat asemănător viceprimarului în care vorbește despre „reevaluarea cifrei de 1.000.00 de participanți” motivând imposibilitatea asigurării securității unui astfel de eveniment și dând exemplu mitingul organizat de PSD. Mai mult, primarul cere și încetarea acuzațiilor din spațiul virtual și-l invită printr-un mail, la discuții, pe 25 iulie, pe președintele Federației Românilor de Pretutindeni, .

         Încă de la apariția pe online a refuzului dat de primărie, publicat de președintele federației Emanuel Cioacă și preluat de întreaga mass-media, am cerut acestuia și cererea făcută Primăriei Capitalie pentru a vedea ce sau cum au cerut și de ce le-a fost respins pe motiv de „reformulare”.

Cererea adresată primăriei

         Cererea a fost făcută de președintele Federației Românilor de Pretutindeni (cu sediul la Londra), Emanuel Cioacă.

         Ei bine, cei care cunosc cât de cât diaspora românească și au trăit sau locuiesc încă în Italia sau Spania,  – țări unde asociațiile și federațiile sunt ca trupele turcești, câtă frunză, câtă iarbă -, știu cu ce „se mănâncă” aceste asociații.

         Apărute ca ciupercile după ploaie – numai în Italia sunt înregistrate 86 bucăți pe site-ul Ambasadei României de la Roma, aceste asociații au în componența lor – cu excepțiile de rigoare – trei-patru membri, nu mai mult de zece.

         Activi sunt de obicei soțul și soția, – căci cam așa s-au format-, fără a mai evolua ulterior. Federațiile asociațiilor? Ele sunt rezultatul discursurilor „de unire” ale acestor asociații ai căror președinți nu urmăresc, în fond, decât o altă funcție și mai mare, de președinte al președinților. Miza? Vorbitul mult și nespusul nimic, dar la microfon să fie, umflatul în pene pe la manifestări cu mici, bere, tricolor din cap până-n picioare și coroane de flori cu panglici scrise într-o latină inventată,  sârbe, hore, zbânțuieli în biserici de dragul patriotismului exacerbat promovat ulterior pe binevenitul Facebook (ce s-ar fi făcut fără el nu știm), fotografatul cu politicienii în vizită la ei etc, etc.

         Lucrurile nu se opres aici. Au apărut și federații ale federațiilor, „organisme” cu denumiri care mai de care mai pompoase, în același spirit megaloman de afișare și epatare, de dragul numirii și denumirii „domnule președinte”. Nu contează că nu e al cuiva, dar e președinte.

         Mai acum câțiva ani, un „fost președinte” chiar se mâhnea că lumea îl sună și-i spune încă „domnule președinte”, în amintirea gloriei sale de partid, ales pe funcție la unul din barurile de la Anagnina (Roma).

         În fine, va fi sau nu va fi acest protest la București pe 10 august? Vine sau nu vine milionul de români acasă, în fața  Guvernului?

         După părerea mea, românii care muncesc afară, în scurta lor vacanță, nu vor avea timp de așa ceva iar toate valurile și mușchii umflați pe rețelele de socializare se vor sparge ca un balon de săpun.  A, da, vom vedea câțiva, pe aceeași „președinți”, „secretari”, „vicepreședinți” de asociații și federații, președinți de „filiale” ale partidelor  politice din diaspora, dornice și de data aceasta de a nu scăpa marea ocazie, un interviu în presă sau câteva cuvinte la vreo tribună. E menirea lor în viață. Pentru că, așa cum în străinătate cei care muncesc nu au timp de sindrofii ieftine, nici acum acei oameni nu vor fi prezenți. Nu pentru că nu-i doare de problemele țării – chiar dacă viața lor se desfășoară altunde – ci pentru că încă de la bun început organizatorii acestui miting au umflat, cum le e  obiceiul, de dragul grandomaniei, cifra participanților la UN MILION!

        

        Iar dacă vă uitați pe cererea adresată Primăriei Capitalei de această „federație”, veți vedea că cei care ar trebui să asigure buna desfășurare a eveniemntului, STAFF-ul, sunt 6 persoane. Șase pentru un milion

„Va asiguram ca adunarea se va desfasura in mod pasnic si civilizat, iar in acest scop, din partea noastra sunt imputernicite sa asigure si sa raspunda de masurile privind buna organizare a adunarii, astfel incat aceasta sa nu degenereze in acte de violenta, urmatoarele persoane:

• Dan loan Paun

• Florin Tira

• Andreea Tiplea

• Valentin Radu Smochina

• Elena Apostol

• Luminita Petrisor P

ersonalul desemnat de noi sa execute masuri de ordine pe parcursul desfasurarii adunarii pe trasee va purta urmatorul insemn distinctiv:

• Banderola tricolora pe bratul drept”

Aberații asociaționiste de dragul fanfaronadei și a ieșirii în frunte ca păduchele.

     

         „Nu va fi nimic, spune Dorina Bordei, emigrată mai mulți ani în Italia. Cei care vin abia așteaptă să-ncingă grătarul pe coclauri cu pretenașii, să mai bată o scândură-n gard , să-și astupe găurile din gură că aici e mai „eften…”

       Sau, o altă părere a unei doamne, Stela Postu: „DOMNILOR, CU BANII CARE II CHELTUI SA VIN IN BUCURESTI EU FAC UN CONCEDIU LA MAREA ADRIATICA AICI MUNCESC AICI DORM IN CASA MEA AICI PLATESC TAXELE. ROMANILOR CARE ZILNIC NE IAU IN RAS LE UREZ SA-SI REZOLVE PROBLEMELE CU SUCCES EU NU VREAU PROBLEME ,ESTE TARA UNDE M-AM NASCUT,DAR NU MAI AM PENTRU CE SI PENTRU CINE SA FAC EXCEPTII , TOATA FAMILIA MEA AM LUAT-O CU MINE. MUNCIM SI TRAIM DECENT AICI.”

Cristi Merchea

Pe aceeași temă:

Fără diaspora la București! Primăria Capitalei a respins cerea pentru mitingul din 10 august

Gabriela Firea: Mitingul diasporei? Primăria Capitalei nu obstrucţionează manifestaţiile publice

Lasă un răspuns