[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Viorel Badea solicită autorităţilor de la Belgrad să respecte legislaţia sârbă şi să înceteze presiunile asupra românilor din Valea Timocului

romanii_din_serbiaVicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, Viorel Badea, a făcut un apel către autorităţile sârbe solicitându-le acestora să respecte legile adoptate în Parlamentul Serbiei cu privire la libertatea religioasă şi să evite pe viitor manifestarea unui „comportament medieval şi securisitic” faţă de românii din Serbia de Răsărit.

Acesta a declarat marţi, pentru AGERPRES, că demersurile europene ale Serbiei ar putea fi afectate dacă presiunile asupra românilor din Valea Timocului nu vor înceta.

„Atrag atenţia autorităţilor sârbe să nu mai facă presiuni asupra românilor, să respecte legile date de Parlamentul Serbiei în ceea ce priveşte libertatea religioasă şi să creeze un context favorabil dezvoltării spirituale şi culturale a românilor din statul vecin. În caz contrar, eu sunt convins că toate forţele politice din România vor amenda acest comportament neconform al autorităţilor sârbe şi vor atrage atenţia Bruxelles-ului pentru a putea să ţină cont de o asemenea atitudine în momentul în care Serbia va dori să se integreze în Uniunea Europeană”, a declarat Badea.

Vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că toţi românii/vlahii care au participat la evenimentul de sfinţire a unei troiţe din localitatea Podgorac-Timoc au fost ulterior chestionaţi de către autorităţile sârbe.

„Îmi manifest îngrijorarea faţă de modul în care sunt supuşi presiunilor conaționalii noştri din Serbia. Din câte ştiţi, zilele acestea a fost sfinţită o troiţă în localitatea Podgorac-Timoc. La acest eveniment au participat românii, aşa-zişi vlahi, din regiunea respectivă, împreună cu părintele Boian Alexandrovici. A doua zi după eveniment, securitatea sârbă a început să îi ia pe fiecare dintre ei şi să îi chestioneze asupra participării la acest eveniment. Vreau să atrag atenţia autorităţilor sârbe că un asemenea comportament medieval, securistic, nu este absolut deloc conform cu regulile şi cu contextul european în care Serbia vrea să se includă în anii următori”, a mai spus Viorel Badea.

Romanii-de-pe-Valea-Timocului-de-Pasti-via-Ziaristi-Online