[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Vizita ambasadorului României în Italia în regiunea Friuli-Venezia-Giulia

vizita ambasador 2Vineri, 25 octombrie 2013, Ambasadorul României în Italia a efectuat o vizită în regiunea Friuli Venezia Giulia, organizată cu sprijinul Consulatului General la Trieste.

În cadrul căreia a avut întâlniri cu prefectul, primarul din Trieste şi ministrul regional pentru finanţe, patrimoniu, coordonare şi programare politici economice şi comunitare al Regiunii autonome Friuli Venezia Giulia. De asemenea, a avut loc o întâlnire a Ambasadorului cu membrii Consulatului General al României la Trieste şi reprezentanţii comunităţii româneşti din regiunile Veneto şi Friuli Venezia Giulia.

intalnire prefect
Cu prefectul provinciei Trieste, Francesca Adelaide Garufi

În cadrul convorbirilor avute cu prefectul provinciei Trieste, Francesca Adelaide Garufi, au fost abordate aspecte referitoare la cooperarea între Italia şi România în materia managementului administraţiei publice, cooperarea regională, siguranţa cetăţeanului şi protecţia civilă. A fost evidenţiată necesitatea cooperării în vederea transferării de expertiză în materia gestionării regiunilor ca unităţi administrative, având în vedere experienţa italiană în domeniu şi obiectivele actuale ale României în acest domeniu.

În cadrul discuţiilor avute cu Francesco Peroni, ministrul regional pentru finanţe, patrimoniu, coordonare şi programare politici economice şi comunitare al Regiunii autonome Friuli Venezia Giulia, au fost abordate aspecte legate de relaţiile economice privilegiate existente între România şi Italia, şi oportunitatea dezvoltării de relaţii de cooperare directă în materie administrativă şi economică cu viitoarele regiuni din România. Francesco Peroni a subliniat angajamentul administraţiei regiunii autonome pentru cooperare internaţională pe toate planurile, în special în materie economică, dar şi pentru oferirea de know-how în materie de management administrativ regional necesar României în procesul de reorganizare teritorială.

În cadrul întâlnirii avute cu Roberto Cosolini, primarul oraşului Trieste, au fost subliniate relaţiile tradiţionale de cooperare cu România (primul consulat al României s-a deschis la Trieste în jurul anului 1890) şi s-a subliniat dorinţa părţii române pentru dezvoltarea relaţiilor directe de colaborare între oraşele din România şi Trieste. Primarul a exprimat aprecierea pentru contribuţia comunităţii româneşti din Trieste şi a promis sprijin în găsirea unei spaţiu pentru biserica ortodoxă română.

vizita la monumentul eroipor
Ambasadorul României a depus o coroană de flori la monumentul ridicat de autorităţile române la Cimitirul eroilor din Branik, în Slovenia.

Pentru comemorarea eroilor soldaţi români căzuţi pe front în Primul Război Mondial în luptele care au avut loc pe frontul italian de pe râul Isonzo, şi în contextul celebrării Zilei Armatei Române la 25 octombrie, Ambasadorul şi Consulul general al României la Trieste au depus o coroană de flori la monumentul ridicat de autorităţile române la Cimitirul eroilor din Branik, în Slovenia.

În seara zilei de 25 octombrie 2013 Ambasadorul a participat la întâlnirea cu liderii comunităţii româneşti: preşedinţi de asociaţii, preoţi ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici şi pastori ai bisericilor româneşti neoprotestante din circumscripţia consulară. De asemenea, au fost prezente profesoare din cadrul programului LCCR.