S-a născut la trei ani după ce pământul lui natal a fost declarat republică. Se numește Vlad Bilețchi și s-a născut în Basarabia, adică actuala Republică Moldova. Cred că destinul a vrut ca el să se nască și să crească odată cu nou înființata republică, destinul a vrut ca el să se nască într-o familie în care România este icoana identității ei.
De mic a fost un copil rebel, un copil cu o personalitate care s-a conturat cu timpul din ce în ce mai clar iar familia a ajutat foarte mult la aceasta. Bunicul lui, Nicolae Bilețchi, este unul din marii intelectuali încă în viată pe care Basarabia i-a dat Europei. Scriitor, istoric literar și un academician de excepție, bunicul lui Vlad a fost și continuă să fie unul din oamenii care au luptat întreaga viață împotriva sovietizării Basarabiei. Deși acum a atins venerabila vârstă de 80 de ani, încă mai este un bun exemplu demn de urmat în lupta pentru redobândirea identității românești. Exemple de persoane puternice și cu un înalt nivel de intelectualitate, Vlad a avut și în bunica Olga Bilețchi și mama Elena Bilețchi.
Înconjurat și crescut de oameni cu suflet curat românesc, de mic, Vlad a promis bunicului că va fi cel care va cere socoteală celor care l-au obligat să fie cetățean moldovean și nu român, așa cum s-a născut. Nu întâmplător a urmat cursurile liceului român-francez „Gheorghe Asachi” pentru că a fost și continuă să fie liceul a cărei conducere a promovat în timp identitatea românească a basarabenilor, dar este și liceul a căror cursuri le-a urmat mama lui. Anul 2006 a fost un an crucial pentru liceul unde studia Vlad pentru că rușii și unii moldoveni rusificați, care aveau putere de decizie, au vrut să schimbe denumirea liceului: din român-francez să îl transforme în moldovean-francez. Aproximativ 100 de liceeni au luat atitudine iar în fruntea lor nimeni altul decât Vlad Bilețchi. Astfel planurile de a elimina tradiția învățământului românesc aici au eșuat.
De atunci a preluat de la bunicul lui ștafeta luptei pentru redobândirea statutului de român. Tot de atunci a promis bunicului că va face tot ce-i va sta în puteri ca pământul Basarabiei să se întoarcă la de numirea de pamânt românesc. Acum, Vlad are 24 de ani și este un tânar curajos și cu un caracter puternic. În 2014 a înființat asociația ODIP (Onoare Demnitate și Patrie) și până astăzi s-a înconjurat de mulți alți tineri la fel de curajoși și de români care au muncit zi și noapte pentru a face populația să redobândească informații despre adevarata ei identitate, despre cine sunt românii din Basrabia, de unde vin și încotro se îndreaptă.
Deși foarte tânăr, Vlad a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, a luat licența în economie la Facultatea de Științe Economice și masteratul în drept public la Facultatea de Drept. Actual este profesor de educație civică la liceul unde a studiat, Gheorghe Asachi.
Odată ce intri în contact cu el și îl auzi vorbind este imposibil să nu îți atragă atenția cu claritatea cu care vorbește și scrie în limba română, dar cel mai mult îți captează atentia când vorbește despre istoria României pe care o cunoaște la fel de bine ca un profesor foarte pregătit și stăpân pe această materie.
De aceea, atat el cât și grupul tot mai mare de tineri adunat în jurul lui au început o campanie de informare și promovare a românismului și a ideii de unificare a Basarabiei cu România, prin toată Moldova, colindându-i satele și orașele din ușă-n ușă si din poartă-n poartă. Contactul direct cu oamenii, folosirea unor materiale informative cum ar fi pliantele tipărite sau chiar prin intermediul unor ziare editate de ei, au vorbit și au scris despre identitatea lor românească, despre istoria reală a neamului românesc, istorie pe care rușii au modificat-o în manuale după interesele lor.
Nu puține au fost riscurile la s-au supus, nu de puține ori au fost atacați, înjurați, denigrați sau chiar bătuți unii dintre ei. Nu au renunțat la ideea de a duce la bun sfarșit ceea ce au început. Iar aici intervine întotdeauna perseverența lui Vlad Bilețchi, curajul de a înfrunta pe toți cei care îi vor supuși. Moldoveni supuși, nu români.
În ultimii ani, pentru a menține vie ideea românității în Basarabia, ODIP, asociația coordonata de Vlad sărbătorește în fiecare an anumite zile specifice românești: sărbătoarea Dragobetelui, a marțișorului, ziua lui Eminescu, a aniversării nașterii și morții titanilor Doina și Ion Aldea Teodorovici și a marelui poet drag nouă, tuturor, Grigore Vieru.
Pentru a putea transmite într-un mod corect limba și istoria României, generațiilor care vin din urmă, Vlad Bilețchi face voluntariat ca profesor. Orice efort, oricât de multă și grea poate fi munca, dacă îl conduce către un rezultat bun atunci își promite lui însusi că va face și mai mult.
Vlad Biletchi este și unul din organizatorii marelui miting care a avut loc pe 25 martie 2018 la Chișinau în care s-a sărbătorit 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
Noi, românii născuți și crescuți în România, avem întotdeauna impresia că indiferent cum suntem, țara trebuie să ne accepte. Pentru ei, românii moldoveni de peste Prut, faptul că după aproape 190 de ani de dominație rusă, încă mai simt românește și luptă cu toate forțele pentru a-și păstra identitatea înseamnă că au rădăcinile bine ancorate în pamântul romanesc și că sangele, într-adevăr, apă nu se face. Pe câțiva dintre ei i-am auzit spunând: ”ma simt onorat să fiu român”. Pe Vlad Bilețchi, însa, l-am auzit când spunea: „voi face orice îmi stă în putere să readuc familiei mele demnitatea de a-și reavea țara-mama, România, și nu una inventata -R. Moldova, să redau neamului meu ceea ce i-a fost furat: dreptul de a fi român”.
Doina Mustățea