Vineri, 27 martie 2015, orele 18.00, Academia Română din Roma va găzdui, în Sala Conferinte, recitalul de poezii patriotice în limba română ,,Voievozii neamului – Ctitori si martiri” de Emil Boroghina.
Evenimentul are loc cu ocazia împlinirii a 97 de ani de la unirea Basarabiei cu Țara Românească.
Vor lua cuvantul: prof. Mihai Barbulescu (director – Accademia di Romania) şi Tatiana Ciobanu (Asociația Dacia, Roma).
Proiectul contribuie la întarirea platformei identitatii culturale a minoritatii etnice românesti din Lazio, unde se gaseşte cea mai numeroasa comunitate din Italia, bucurându-se de participarea asociatiilor româneşti şi moldoveneşti din regiune. Manifestarea va contribui la men?inerea interesului publicului vorbitor de limba româna pentru evenimentele organizate de AdR. Actorul Emil Boroghina a mai sustinut recitalul Voievozii neamului Ctitori si martiri in 30 septembrie 2014, la I.C.R. Bucuresti, când a fost comemorata împlinirea a 300 de ani de la sacrificiul Brâncovenilor.
Recitalul încearca sa evoce, de cele mai multe ori cu ajutorul unora dintre cele mai cunoscute creatii poetice românesti, momente ale atât de zbuciumatei noastre istorii. Sunt aduse în prim plan figuri de eroi, voievozi sau oameni simpli, care s-au jertfit în numele unor marete si sfinte idealuri, pentru apararea pamântului românesc, pentru neatârnare si libertate, precum regele Decebal, Gelu, Mircea cel Batrân, Vlad Tepes, Stefan cel Mare, Ioan Voda cel Cumplit, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, Horia, Tudor, Balcescu, Cuza, cei care au luptat pentru Independenta tarii la 1877, Mihai Eminescu, voievodul poeziei, taranii rasculati la 1907, eroii necunoscuti care au cazut pentru Neam si pentru Rege la Marasesti, Marasti si Oituz, fauritorii Marii Uniri din 1918, anonimii care au luptat pentru redobândirea Ardealului de Nord în cel de al Doilea Razboi Mondial, cei morti în închisorile comuniste, sau tinerii martiri ai Revolutiei din Decembrie 89.
Emil Boroghina este actor, regizor, societar de onoare al Teatrului National Marin Sorescu Craiova, director fondator al Festivalului International Shakespeare din România, presedintele Fundatiei Shakespeare, vicepresedintele Retelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, membru al Senatului Uniunii Teatrale din România. Din 1963 pâna în 1988 a fost actor si regizor al Teatrului National Craiova, iar între 1988 si 2000 director general al teatrului craiovean. În anul 2000, primeste Ordinul National în Grad de Cavaler, una dintre cele mai importante distinctii acordate de statul român. Sub conducerea sa, Festivalul International Shakespeare primeste Premiul de excelenta pentru calitatea exceptionala a editiei din anul 2006, acordat de Uniunea Teatrala din România. British Council îi acorda lui Emil Boroghina, în anul 1997, Premiul pentru cel mai bun manager de teatru din România, iar în anul 2011 Premiul pentru întreaga activitate în sprijinirea si promovarea relatiilor culturale româno-britanice.