[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Votul – Cauza care a unit ”stranierii”

 

vot coada consulat 4                  Ieri, 2 noiembrie, românii din Diaspora au arătat că sunt o forță, că sunt cetățeni model de care România se poate mândri dar de care Statului Român îi pasă mai puțin. Românii emigrați care au mers la vot sunt cei care știu cel mai bine de ce au plecat. Nu din lașitate ci din dorința de a face ceva mai bun pentru ei și familiile lor. Și dacă țara mamă, România, nu le-a oferit această șansă, au ales calea pribegiei.

Italia nu afăcut excepție nici prin numărul de participanți, peste 35000, nici prin calitatea celor care au pus ștampila. Am urmărit evenimentul la câteva secții de votare din Roma și Tivoli unde afluența a fost considerabilă.

Încă de la ora 9 la aceste secții au început să se formeze cozi. Aceasta în primul rând pentru faptul că acele declarații pe propria răspundere, prin care cetățenii trebuiau să declare că nu au mai votat în altă parte, necesitau timp și spațiu pentru completare. Aceasta a făcut ca cele 7 ștampile sau 7 cabine de vot să nu fie niciodată ocupate permanent. 2-3 se aflau în cabine iar asta a încetinit ritmul votării.

vot academie coada sus
Coada de la Academia din Roma la primele ore ale dimineții

 

La ora 9,30-10 la secțiile 89 și 90 de la Academia Română din Roma se formaseră cozi de circa 40-5o de persoane care ulterior au depășit 150.

Pe parcursul zilei, la aceste două secții au fost descoperiți un român care și-a fotografiat buletinul în cabină cu aparatul foto, blițul trădându-l, și o familie care se certa că mai votase dimineață odată. În rest, la secția din Frosinone s-au mai fotografiat să aivă amintiri iar la Tivoli, secția 85, 6 autobuze dimineață și 2 seara au transportat cetățeni romi, bine organizați și așteptați de cei care ulterior i-au dus la secția de votare.

 

vot coada consulat
La consulatul din via Serafico, Roma

La Consulatul din via Serafico situația a devenit cu totul alta. La 10,30 deja coada număra cca 380 de persoane, frumos așezate la rând fără să se certe, fără să încerce să treacă în față, așteptând cuminți, stând de vorbă, uniți ca niciodată. Carabinierii și poliția municipală au asistat la buna desfășurare fără să fie nevoie să intervină în vre-un fel. Pe la 11 și-a făcut apariția un grup mai colorat, cu ii și steaguri tricolore, care a stârnit curiozitatea unui inspector de poliție sosit imediat și interogându-i dacă vor să protesteze. Oamenii, care au vrut să-și arate identitatea, s-au așezat frumos la coadă și au așteptat mai bine de 4 ore până au pus ștampilele.

vot nelu
Sectia 90 de la Academia Română

”Stranierii” sunt toți cu sufletul acasă. Toți cei intervievați la ieșire nu au vorbit de altceva decât de ”dorința schimbării” și ”speranța” că noul președinte va avea un rol hotărâtor în evoluția economiei românești astfel ca cei plecați să se întoarcă acasă. Oamenii au emigrat din constrângere, și asta nu e o noutate. Și toți vor aceleași lucruri: bunăstare și educație pentru copii, locuri de muncă în țară remunerate decent, eradicarea corupției și o clasă politică pentru popor.

vot cazaban

În jurul orei 20,30 la secția de la Academie a votat și Ambasadorul României la Sfântul Scaun, ES Bogdan Tătaru-Cazaban și soția sa care ne-a declarat că a exprimat votul ”pentru o normalizare a României”.

Pe ansamblu, cei 9550 de cetățeni care au votat la secțiile de sub jurisdicția Consulatului General de la Roma, au votat cât se poate de ordonați și răbdători. Ba, la închiderea secțiilor câteva sute deja renunțaseră sau au fost împiedicați să voteze, ușile închizându-se la ora stabilită cu toate că oamenii veniseră de la distanțe mari și așteptaseră la rând.

foto și text (c) Cristi Merchea

 

 

 

vot tivoli coada 2
Tivoli, secția 85, la ora 16
vot academie afara
Seara, la 20,30 la Academie

vot academie