[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Votul din diaspora – una din principalele teme ale consultărilor partidelor cu președintele Iohannis la Cotroceni

pnl cotroceni

Luni, 20 aprilie 2015, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a început consultările cu partidele și formațiunile parlamentare pe tema stadiului legislației electorale și a procedurilor parlamentare de încuviințare a cererilor justiției.

În debutul întâlnirii, Victor Ponta a remarcat că s-a schimbat partea pe care stau de obicei reprezentanții partidelor și formațiunilor parlamentare la consultările cu șeful statului.

Acum câte ceva trebuie să și schimbăm„, a spus președintele Iohannis.

„Noi suntem de acord cu toate schimbările. Orice schimbare care ne face să uităm de vremurile trecute e binevenită”, a răspuns premierul.

Din delegația PSD fac parte și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, și Gabriela Podașcă, Andrei Dolineaschi și Ioan Chelaru.

La consultări participă și consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Tatiana Niculescu Bran, Laurențiu Ștefan, Andrei Muraru, Simina Tănăsescu, Mihaela Ciochină.

Potrivit Administrației Prezidențiale, consultările vizează stadiul legislației electorale, inclusiv cel al reglementărilor necesare asigurării dreptului de vot al românilor care trăiesc în afara granițelor, procedurile parlamentare de încuviințare a cererilor de urmărire penală, reținere, arestare sau percheziție a membrilor Parlamentului, precum și alte teme de interes public.

„Finanțarea partidelor și a campaniilor electorale trebuie să fie corectă și transparentă. Românilor din străinătate trebuie să li se asigure dreptul la vot. Reforma sistemului electoral trebuie să garanteze prezența unor candidați preocupați de buna gestionare a banilor publici și care într-adevăr să-i reprezinte pe cetățeni. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că viitorul Parlament va coopera pe deplin cu justiția”, scria Iohannis pe Facebook săptămâna trecută.

După social-democrați, la consultările de la Cotroceni urmează reprezentanții PNL, UNPR, PC, UDMR și cei ai grupului minorităților naționale.

Consultările dintre președintele Klaus Iohannis și reprezentanții PNL privind stadiul legislației electorale și procedurile parlamentare de încuviințare a cererilor justiției au avut loc luni la Palatul Cotroceni.

Din delegația PNL au făcut parte copreședintele PNL Vasile Blaga, prim-vicepreședinții Cătălin Predoiu și Ludovic Orban, vicepreședintele Mihai Voicu și secretarii generali Marian Petrache și Gheorghe Flutur.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu se află în perioada 19 — 26 aprilie la Adunarea Parlamentară a NATO care se desfășoară în SUA, în calitate de membru al delegației României.

Înainte de PNL, șeful statului a avut consultări cu PSD. După reprezentanții PNL, la discuții vor intra cei ai UNPR, PC, UDMR și ai Grupului parlamentar al minorităților naționale.

* Au început consultările președintelui Iohannis cu UNPR

Consultările dintre președintele Klaus Iohannis și reprezentanții UNPR privind stadiul legislației electorale și procedurile parlamentare de încuviințare a cererilor justiției au început luni la Palatul Cotroceni.

Delegația UNPR este condusă de președintele partidului, Gabriel Oprea. Din delegație mai fac parte secretarul general al formațiunii, Neculai Onțanu, Ion Toma, secretar general adjunct, și vicepreședinții Eugen Nicolicea, Valeriu Steriu și Cătălin Cherecheș.

Înainte de UNPR, șeful statului a avut consultări cu PSD și PNL. După reprezentanții UNPR, la discuții vor intra cei ai PC, UDMR și ai Grupului parlamentar al minorităților naționale.

agerpres.ro