[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„Vrancea Eroică” omagiată la Soveja la 98 de ani de la luptele din Primul Război Mondial

Aseară, 11 august, pe esplanada Mausoleului Eroilor de la Soveja,

pianistul Ștefan Doniga

și violoncelista Violeta Tuță Popescu au susținut recitalul omagial „Închinare”, ca încheiere a suitei de evenimente desfășurate sub genericul „Vrancea eroică” pentru comemorarea a 98 de ani de la eroicele lupte purtate de armata română în august 1917, pe aliniamentul Mărășești – Mărăști – Soveja – Oituz.

„Nu am vrut să oferim un recital, ci un drum către adâncul sufletului fiecăruia dintre participanți și de la aceștia să primim noi, muzicienii , o reverberație” , a declarat marți, pentru AGERPRES, pianistul Ștefan Doniga.

Programul concertului a început cu ‘Ave Maria’ de G. Caccini și s-a încheiat cu ,,Ave Maria” de Fr. Schubert. Recitalul a mai cuprins lucrările ‘Preludiu în si bemol minor’ de J.S. Bach, ‘Largo e mesto’ din Sonata op.10 nr.3 și ‘Marcia funebre sulla morte d’un eroe’ din Sonata op.26 de L. van Beethoven, ‘Aria lui Lenski’ din Opera Evgheni Oneghin de P.I. Ceaikovski, ‘Largo’, G. Fr. Haendel, ‘Toccata’, de R. Georgescu, ‘Vocaliza’, S. Rachmaninov.

,,Am intenționat și prin acest concert ca Mausoleul de la Soveja, sanctuar al curajului și demnității românești, să redevină odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare, unul din acele spațiii menite să îi adune pe români laolaltă, în jurul valorilor noastre sacre, precum unitatea și suveranitatea”, a precizat, pentru AGERPRES, Traian Negulescu, directorul Direcției pentru Cultură Vrancea, instituție care a girat evenimentul, în parteneriat cu Consiliul Județean Vrancea.