[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Vrei să te angajezi legal în Italia? Iată ce trebuie să știi

În primul rând trebuie să obtineți de la Agenzia delle Entrate codul fiscal (codice fiscale);

Angajatorii trebuie să transmită declarațiile de angajare Centrelor de Plasare în Muncă și instituțiilor de protecție socială (Institutul Național pentru Protecție Socială- INPS și Institutul Național pentru Protecție împotriva Accidentelor de muncă și Bolilor Profesionale- INAIL), în conformitate cu prevederile legislației italiene din domeniu;

În cazul în care angajarea se realizează într-unul dintre sectoarele pentru care accesul nu este liber, angajatorul trebuie să solicite autorizarea pentru angajare (nulla-osta al lavoro) la Ghișeul Unic pentru Imigrare din cadrul Prefecturii;

Cu cel putin o zi înainte de începerea activității lucrative propriu-zise, angajatorul este obligat să transmită scrisoarea de angajare Centrelor pentru Plasare în Muncă și institutelor de protecție socială competente;

Trebuie să solicitați înscrierea în registrul de evidență a populației (anagrafe) de la nivelul primăriei locale.

Pentru înscrierea în registrul de evidență a populației în Italia aveți nevoie de:

  • un act de indentitate în curs de valabilitate (pașaport sau carte de identitate);
  • un document care să ateste activitatea lucrativă exercitată;
  • autorizarea pentru angajare emisă de Ghișeul Unic pentru Imigrare din cadrul Prefecturii locale, în cazul desfășurării unei activități pentru care este necesară eliberarea acestui document.

Autorizarea pentru angajare este emisă de către Ghișeul Unic pentru Imigrare din cadrul Prefecturii locale printr-o procedură simplificată.

Care sunt riscurile la care mă expun dacă lucrez ilegal?

Angajatorul vă poate acorda un salariu mai mic şi drepturi reduse faţă de cele stipulate în contractul colectiv de muncă aplicabil.
  • Nu veţi putea beneficia de prestaţiile oferite de sistemul de securitate socială, cum ar fi: alocaţie pentru nucleul familial; indemnizaţie de maternitate (în cazul femeilor) etc.
  • Nu veţi putea beneficia de asistenţă (în natură) în caz de boală;
  • Nu veţi beneficia de ajutor de şomaj;
  • Nu vi se va include în stagiul de cotizare perioada lucrată şi nu veţi beneficia de drepturile de pensie corespunzătoare acesteia.

Sursa: http://www.lavorofacile.info/

 

Lasă un răspuns