[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

ZI ISTORICĂ! Limba română, limbă oficială în Republica Moldova

Curtea Constituţională (CC) de la Chişinău a decis astăzi că limba română ESTE LIMBĂ OFICIALĂ în Republica Moldova.

basarabia-republica-moldova-e-romania-expresii-moldovenesti-asemanari-deosebiri-limba-romana-moldoveneasca-vorbirea-romanilor-de-peste-prut-ceicunForul Suprem Legislativ de la Chişinău a arătat că declaraţia de independenţă a Republicii Moldova din 1991 prevalează în faţa Constituţiei, din 1994. CC a trebuit să rezolve o discrepanţă între cele două acte fundamentale ale statului.

În declaraţia de independenţă se arăta că limba română este limba oficială, pe când în Constituţie se vorbea despre limba moldovenească.

Deputatul Ana Guţu din partea Partidului Liberal Reformator a sesizat Curtea cosntituţională încă de la începutuşl acestui an, pentru a rezolva această problemă.

Astăzi, 5 decembrie 2013, Curtea a dat un verdict în favoarea limbii române, precizând că declaraţia de independenţă, ca act fundamental al statului modovenesc, prevalează asupra Constituţiei. Astfel, se pune capăt unei minciuni care a fost inventată de sovietici în 1924, cea a existenşei a aşa-zisei limbi moldoveneşti, despre care de-a lungul timpului lingviştii au arătat clar că nu există.

Următorul pas este ca Parlamentul să modifice art. 13 din Constituţie în care se arată că limba oficială în stat este cea moldovenească. Este foarte posibil însă ca modificarea Constituţiei să nu fie simplă, fiind nevoie de o majoritate de două treimi.

Deputatul Ana Guţu ne-a declarat că va solicita preşedintelui Republicii Moldova să trimită scrisori oficiale către instituţiile internaţionale, astfel încât în toate actele oficiale care privesc statul moldovean să se facă referire de acum încolo la limba română.