[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Ziua Artei Fotografice în România

În 2010, Guvernul României, prin premierul Emil Boc şi ministrul culturii, Kelemen Hunor, au semnat  hotărârea de guvern prin care se stabilea că data de 11 ianuarie să fie  Ziua Artei Fotografice. Potrivit Hotărârii Executivului, cu prilejul Zilei Artei Fotografice în România se vor organiza acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi alte acţiuni cu tematică specifică.

11 ianuarie nu a fost aleasă la întâmplare, ci datorită faptului că ea reprezintă ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmary (n. 1812 – d. 1887), primul fotograf al României, omul care a surprins unele dintre cele mai cunoscute cadre cu familia regală a României, dar și primul fotoreporter de război di lume.

Povestea sa e urmatorea: Carol Popp de Szathmari s-a născut la Cluj, într-o zi rece, de 11 ianuarie 1812. 1812 este anul în care Napoleon invadează Rusia în luna iunie și este înfrânt la sfîrșit de noiembrie, iar Basarabia intră în componența Rusiei, după Pacea de la București, prin care se încheie războiul ruso–turc.

Carol a descoperit mai întâi pictura și  mai târziu fotografia, astfel că el va participa și la Războiului Crimeii (1853-1856) unde va merge și va face fotografii, devenind astfel primul fotograf de război din lume.

Lucrarile sale grafice realizate in urma calatoriilor prin tara si strainatate aveau toate un caracter de reportaj. In anul 1843 a realizat primele dagherotipii, iar în urma unor cercetări, a realizat și primele talbotipii.

Cu fotografiile realizate în Bucureşti, între anii 1860-1863, publică albumul „Elena Cuza”, iar apoi, cu fotografiile realizate în România, între 1866-1868, „Albumul României”, care cuprinde şi fotografii din timpul călătoriilor lui Carol I, căruia i-a fost ghid.