[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

ZIUA DE 9 MARTIE SAU MUCENICII

sf-40-de-muceniciÎn fiecare an pe data de 9 martie se sărbătorește Ziua Sfinților 40 de Mucenici din Sevasta.

Tot pe data de 9 martie începe și Anul Nou Agrar, din această zi se poate începe aratul, lucratul pământului. În ziua de Mucenici, conform tradiției, bărbații trebuie să bea 40 de pahare cu vin roșu, vin ce reprezintă jertfa celor 40 de Mucenici, cei ce nu pot bea cele 40 de pahare, trebuie măcar să guste sau să fie stropiți cu vin, pentru a avea sănătate și putere de muncă peste an.

În data de 9 martie se sărbătoresc cei 40 de mucenici martirizați. Se spune că aceștia erau soldați creștini în slujba împăratului roman Licinius și care au fost persecutați de către Guvernatorul Armeniei, Agricolae, pentru credința lor. După o serie de suplicii la care au fost supuși pentru a renunța la credința în Isus, celor 40 de soldați le sunt zdrobite fluierele picioarelor și sunt lăsați să sângereze până la moarte.

Sărbătoarea ortodoxă a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, se suprapune peste echinocțiul de primăvară după Calndarul Iulianzi considerată în calendarul tradițional românesc drept hotarul dintre iarnă și primăvară. Se consideră că pe 9 Martie iau sfarșit zilele aprige ale Dochiei (Babele) și încep zilele mai călduroase ale Moșilor. Această zi marchează în credința populară începutul anului agrar și este însoțită de o varietate larga de obiceiuri și datini atât ortodoxe cât și păgâne cum ar fi: beția rituală (bărabții trebuie să bea 40 de pahare de vin), prepararea de bucate tradiționale (măcinicii), aprinderea Focurilor de Măcinici prin curți și grădini și înconjurarea gospodăriilor cu cenușa rezultată din aceste focuri, bătutul pământului cu maiurile pentru a scoate la suprafață căldura din interiorul acestuia și alungarea frigului, purificarea oamenilor și a vitelor prin stropirea lor cu apă sfințită, împletirea de cununi de flori. Tot pe 9 martie se spune că se deschid mormintele și Porțile Raiului, iar spiritele celor morți trebuiesc așteptate cu scaune și mese întinse în jurul focurilor, pentru ultima lor masă pe pământ înainte de urcarea la cer. Tot în această zi se zice că așa cum va fi timpul în ziua de Măcinici, aşa va fi toată primăvara, prinderea vrăjilor și farmecelor dar și a încheierii de tovărășii sau simbrii între gospodării pentru a se ajuta reciproc la plug, scoaterea simbolica a plugului și împodobirea lui și  tăierea primei corzi de vie.