[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Ziua iei românești la Milano

Românii sărbătoresc pe 24 iunie, de Sânziene (Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul) portul popular, mai exact ia românescă. Această zi a fost numită Ziua Universală a Iei, cămașa tradițională, oriunde pe planetă.

 

Asociația Românilor din Italia, condusă de ing. Romulus Popescu în colaborare cu Asociația „La Blouse Roumaine” , Iris Collection, vor organiza Ziua Iei Românești în centrul orașului Milano, la Castelul Sforzesco , sâmbătă, 24 iunie 2017, orele 16.30.

Cu mic cu mare, îmbrăcați de sărbătoare, românii din Milano și împrejurimi sunt invitați să cinstească cum se cuvine PORTUL POPULAR ROMÂNESC și să-și invite prietenii sau cunoscuții italieni și străini să descopere tradițiile noastre. Ne dorim să colorăm zona castelului Sforzesco cu frumoasele noastre costume populare. Iris Collection va prezenta costume din toate colțurile tării.

Am invitat câțiva artiști din Diaspora, precum naistul Dan Crețu și solista Mariana Crețu pentru a interpreta câteva melodii dragi românești.

Ansamblul „De la bătrâni cetire” din Torino va prezenta dansuri tradiționale din toate regiunile țării noastre. Ne vom prinde și într-o horă mare românească, o horă a binelui și frumosului.

Evenimentul va fi organizat cu patronajul Consulatului General al României la Milano și Primăriei Milano.

Sponsorii evenimentului sunt: Fundația Fratelli di San Francesco d’Assisi, Institutul Economic și Cultural Italo-Moldovean, Avocatul Renato Maturo, Moneygram, Happy Comunication și Plasti Car.

 

Comunitatea online „La Blouse Roumaine” a propus, la 21 ianuarie 2013, ia – bluza tradițională românească – drept brand de țară și a organizat, pe 24 iunie 2013 , prima Zi Universală a Iei. Evenimentul a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de țări. ”La Blouse Roumaine” a generat o serie de inițiative de repoziționare identitară a iei, precum și a culturii tradiționale în general.
În 2015, primarul din Washington DC, Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie drept „Ziua Universală a Iei” în Washington DC, prin eforturile conjugate ale Ambasadei României la Washington și ale comunității românești din capitala americană. Potrivit reprezentanței diplomatice românești, proclamația arată că edilul din Washington a luat această decizie „întrucât ziua de 24 iunie este recunoscută și sărbătorită la nivel mondial, inclusiv de comunitatea românească din capitala SUA, iar bluza românească este un simbol internațional al culturii române, o piesă emblematică a costumului popular național și o sursă de inspirație pentru mari designeri de modă”.

 

 foto copertă: Repubblica.it

Larisa Axinia