[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Ziua limbii române prin reprezentantul diasporei, senatorul Viorel Badea

 Senatorul de diaspora şi iniţiatorul proiectului Sărbătoarii limbii române, Viorel Badea, alături de românii de peste Prut

Cu prilejul celebrării Zilei Limbii Române, sărbătoare organizată pentru prima oară în comun de către românii din stânga și din dreapta Prutului, senatorul Viorel Badea, inițiatorul proiectului de lege privind instituirea Zilei Limbii Române, s-a aflat pe data de 31 august 2013 alături de românii din Chișinău, iar pe 1 și 2 septembrie în Maramureșul istoric, pentru a marca acest eveniment.

Astfel, pe data de 31 august, senatorul român a participat la omagiul adus Limbii Române în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, eveniment organizat de către Primăria Municipiului Chișinău. În acest cadru, domnul senator Badea a reiterat importanța acestei prime sărbători comune a românilor de pretutindeni și a subliniat faptul ca limba română reprezintă cel mai important instrument de păstrare și afirmare a identității naţionale.

În după-amiaza aceleiași zile, domnul Viorel Badea a participat la dezvelirea și sfințirea bustului lui Grigore Vieru, instalat la mormântul scriitorului din Cimitirul Central (strada Armenească) din Chişinău.

Aflat în Republica Moldova, domnul senator Badea a dat curs invitației de a participa la matinalul de la Jurnal TV, precum și la emisiunea „Rostul Zilei” de la Radio Vocea Basarabiei.

Duminică, 1 septembrie a.c., vicepreşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din cadrul Senatului României a participat la deschiderea anului şcolar şi celebrarea Zilei Limbii Române, în localitatea Apşa de Mijloc din Maramureşul istoric (Ucraina). Alături de domnul senator, la eveniment au mai fost prezenţi consulul general al României la Cernăuţi, doamna Eleonora Moldovan, fostul senator de Maramureș, domnul Gheorghe Bârlea, precum și reprezentanți ai autorităților locale.

Domnul Viorel Badea a asigurat comunitatea românească din Apşa de Mijloc de tot sprijinul reprezentanţilor statului român în ceea ce priveşte păstrarea şi afirmarea identității etnice în Ucraina şi s-a declarat plăcut surprins de modul în care românii maramureşeni din dreapta Tisei au reuşit să-şi păstreze tradiţiile, limba şi portul popular.

Cu prilejul vizitei la Apşa, senatorul Viorel Badea a avut întrevederi cu şeful Inspectoratului Raional de Învăţământ Rahiv, domnul  Mihai Clementiev, cu şeful Administraţiei Raionale de Stat Rahiv, domnul Dmitro Andriuk, precum şi cu conducerea şcolii, profesori şi membri ai organizaţiilor româneşti din regiune. În cadrul discuțiilor, domnul Badea a subliniat importanţa contribuţiei pe care statul ucrainean trebuie să o aducă în vederea păstrării identităţii minorităţilor naţionale şi a menţionat, totodată, existenţa unor deosebiri pozitive între situaţia românilor din Transcarpatia şi a celor din regiunile Odesa şi Cernăuţi.

Totodată, au fost discutate aspecte referitoare la eventuale proiecte de colaborare între regiunea Transcarpatia şi judeţul Maramureş, construirea de noi poduri peste Tisa şi schimburi de experienţă în domeniul învăţământului între cele două regiuni de frontieră.

În cadrul convorbirilor, o atenţie aparte a fost acordată educaţiei în limba română în localităţile cu populaţie majoritar românească din regiunea Transcarpatia, interlocutorii subliniind importanţa efectuării studiilor universitare în facultăţile din România şi recunoaşterea diplomelor de către statul ucrainean. Problema vizelor, de asemenea, a fost discutată la întâlnirea de la Apșa, consulul României la Cernăuţi, doamna Eleonora Moldovan, anunțând un program de acordare a asistenței consulare de tip consulat itinerant în regiunea Transcarpatia, astfel încât românii din această zonă să nu mai fie nevoiţi să parcurgă sute de kilometri până la Cernăuţi pentru obţinerea vizei de acces în România.

„Este nevoie de o prezenţă constantă şi permanentă a autorităţilor româneşti aici și trebuie ca reprezentanţii consulatului României să se deplaseze mai mult în această zonă. Am constatat cu toţii la nivel oficial o subţiere a prezenţei limbii române în şcolile din Cernăuţi, sperăm că acest lucru să nu se facă simţit şi aici, în Transcarpatia, în Maramureşul istoric” – a declarat senatorul Viorel Badea.