[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Ziua mondială a libertății presei

ONU a decretat ziua de 3 mai Ziua mondială a libertății presei

În 1993, ONU a decretat ziua de 3 mai Ziua mondială a libertății presei  în urma celei de a XXVI-a sesiuni  a Conferinței Generale UNESCO din 1991. ONU declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare, conform articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului:  „Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fară imixtiune în afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”.

Această zi celebrează principiile fundamentale ale libertății presei, privește desfășurarea activităților specifice presei de strângere și transmitere de informații de interes public prin intermediul canalelor media, fără intervenția guvernului și reprezintă un prilej pentru a evalua,  apăra independența mass-mediei, dar și pentru a aduce un omagiu ziariștilor care și-au pierdut viața în timp ce își exercitau profesia. Peste 100 de evenimente dedicate acestei zile se așteaptă să fie organizate pe întreg mapamondul.

Libertății de expresie i se atribuie, dintr-o perspectivă istorică, un rol esențial în influențarea pozitivă a calității vieții cetățenilor, datorită modului în care susține practicile sociale ale democrației, pieței libere și investigației științifice și jurnalistice, responsabile pentru competitivitatea națiunilor.

Începând cu 1997, Premiul Mondial pentru Libertatea Presei UNESCO / Guillermo Cano, în valoare de 25.000 de dolari, este decernat în fiecare an cu ocazia acestei zile unei persoane, organizații sau instituții ce se remarcă prin contribuția esențială la apărarea sau promovarea libertății presei, oriunde în lume. Premiul poartă numele jurnalistului columbian Guillermo Cano, asasinat în 1987, pentru că a denunțat activitățile traficanților de droguri din țara sa. Juriul internațional este alcătuit din paisprezece jurnaliști profesioniști și directori de publicații din toată lumea.