ROMÂNII S-AU MUTAT DEPARTE DE CASĂ. De un sfert de secol se mută în continuu iar Italia, cu toate probleme sale, rămâne o destinație rîvnită.
La Vasto, în sud-estul cizmei, în cel mai estic loc al regiunii Abruzzo, o comunitate de peste 1000 de români încearcă și reușește să se identifice în orășelul adoptiv. Este cea mai mare comunitate și despre ea a scris și scrie și presa locală. De bine.
„Un oraș în constantă creștere economică care continuă să fie atractiv nu numai pentru locuitorii din Peninsulă, dar și pentru străinii care reprezintă 5,3% din populația totală, scrie Paola Calvano de la ilcentro.gelocal.it.
Datele vorbesc de o creștere a populației: la 31 decembrie 2015 orașul avea 41.429 locuitori, rezidenții străini fiind 2.175, adică 5,3% din populație. Comunitatea cea mai numeroasă e cea românească, 1.111 locuitori(…) care, dincolo de a fi cea mai numeroasă este și cea mai activă, mai scrie cotidianul local.

În luna septembrie a lui 2016 aici a luat ființă Asociația Vocea Românilor Vastesi cu scopul de a divulga, susține și promova cultura, istoria și tradițiile românești. Prima sa acțiune va avea loc pe 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României, care va fi sărbătorită printr-un simpozion istoric care va avea loc la Pinacoteca din Palatul D’Avalos (orele 18-21) la care vor participa istorici ai Academiei Române din Roma și diplomați ai Ambasadei României în Italia. Evenimentul, cu titlul „Între trecut și viitor – Românii în Abruzzo” a fost dorit de președintele noii asociații, ieșeanca Irina Ilona Lazăr, care va fi și anfitrion al acestuia.
Cristi Merchea