[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Ziua Românilor de Pretutindeni – motiv de bucurie pentru românii emigrați?

     Din 2015, la inițiativa deputatului Aurelian Mihai, Parlamentul României a adoptat Legea 101/2015 prin care în fiecare ultimă duminică a lunii mai se sărbătorește Ziua Românilor de Pretutindeni. 

       Inițiativa modifica de fapt  o lege mai veche, și anume Legea 299/2007 prin care această zi era sărbătorită odată cu  sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întai chemat, Ocrotitorul României, adică pe 30 noiembrie.

       Motivele invocate de semnatarul inițiativei erau solicitările comunităților românești de afară și numărul mai mare al sărbătorilor din această perioadă: Ziua Mamei (prima duminică din mai), Ziua Tatălui (a doua duminică din mai),  Ziua Europei sau Ziua Independenței de Stat, ambele celebrate la 9 mai. Astfel, luna mai este o perioadă propice activităților culturale specifice acestei zile.

       Nu știm cât de mult afectează pozitiv această zi viața românilor emigrați. Mai ales că motivele emigrării lor sunt în majoritatea cazurilor condițiile de viață precare, politica dezatruoasă a țării, lipsa unui viitor sau multe altele cunoscute sau necunoscute nouă. Știm doar că e o inițiativă care sună frumos, pompos dar, în afară de interviuri, vreo serbare sau cine mai știe ce eveniment organizat de vreo insituție  a statului, mulți dintre cei emigrați nici habar nu au că există.

       Ne-am dori ca această zi să fie, într-o zi, momentul în care toți românii s-a r întoarce acasă fericiți că acasă vor putea munci, acasă vor putea spera, pentru că au încredere în  justiție, pot merge la un spital fără grijă, pot crește și educa copiii într-o țară ca afară.

Cristi Merchea

Lasă un răspuns